slider

Κυριακή 12 Ιουνίου 2016

Στην παραλία με τον σκύλο μου....μπορώ;

Πόσοι από σας έχετε δοκιμάσει να βρεθείτε με τον σκύλο σας σε μια παραλία για μπάνιο;
 Αυτά που θα συναντήσετε μπορεί είναι κωμικοτραγικά... Ιδιοκτήτες σκύλων που αφήνουν τα σκυλιά τους ελεύθερα να ενοχλούν τους λουόμενους ή να τα παρακολουθούν να κάνουν την ανάγκη τους στην άμμο δίχως να ευαισθητοποιούνται να τα "μαζέψουν", όπως σύμφωνα με το νόμο είναι υποχρεωμένοι. Λουόμενοι να απειλούν με Αστυνομία και μηνύσεις, χωρίς πραγματικά να τους έχει ενοχλήσει το σκυλάκι που ήρθε  στη θάλασσα με τον "συνετό" ιδιοκτήτη του να δροσιστεί. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα ξεχωριστά και ας τα δούμε λίγο πιο συγκεκριμένα - τι προβλέπει ο νέος νόμος για όλα αυτά.
 
Η παραλία αποτελείται από ξηρά και θάλασσα.

Ο νόμος4235/2014 (Α’32),  λοιπόν, που αποτελεί τροποποίηση του 4039/2012,για τα ζώα συντροφιάς αναφέρει σαφώς ότι επιτρέπεται η παρουσία τους οπουδήποτε, αρκεί να είναι ελεγχόμενα από τον συνοδό τους, να κυκλοφορούν με λουρί και να υπάρχει διαθέσιμο το βιβλιάριο υγείας τους (ή το διαβατήριο) για κάθε ενδεχόμενο έλεγχο από τα αρμόδια διοικητικά όργανα.
Ο περίπατος τώρα στην παραλία μάλλον επιτρέπεται γενικώς, αρκεί ο σκύλος σας να συνοδεύεται και να έχει μαζί του το βιβλιάριο υγείας. Μπάνιο σε απομακρυσμένες παραλίες μπορείτε να τον κάνετε, αρκεί να μην παραπονεθεί κάποιος λουόμενος ότι «του προσβάλλετε την προσωπικότητα», οπότε πρέπει να τον απομακρύνετε. Όσο για τη βεβαίωση της παράβασης, απ’ ό,τι φαίνεται, αρμόδιο όργανο για τη στεριά είναι η Αστυνομία και για τη θάλασσα το Λιμενικό, αλλά και αυτό μόνο στους λιμένες, στις χερσαίες ζώνες και τις παραλίες και μόνο όταν εκεί διενεργούνται εργασίες συναφείς με τη λειτουργία των λιμένων και όχι σε οποιαδήποτε άλλη παραλία. Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση, αρμόδια είναι μόνον η κατά τόπους Αστυνομική Αρχή και η δημοτική, εφόσον υπάρχει, και αν σε κάποιον τόπο δεν υπάρχει καμία από τις δύο αυτές υπηρεσίες, τότε μόνον επιλαμβάνεται του ζητήματος το Λιμενικό.
Διαβάζοντας λοιπόν τι ακριβώς λέει η νομοθεσία σε ξηρά και θάλασσα, μπορούμε να πούμε ότι, μπάνιο στη θάλασσα με το σκύλο μας κάνουμε μόνο σε ελεύθερες
παραλίες, βάζοντας και την κοινή λογική να λειτουργήσει. Πρέπει επίσης να σκεφτούμε και όλους όσους, πιθανότατα από άγνοια ή φοβία, δεν μπορούν να διαχειριστούν σωστά τη συγκεκριμένη κατάσταση και έχουν σοβαρές αντιρρήσεις.

Τρομοκρατούνται, καθώς δεν μπορούν να αποδεχτούν το αυτονόητο: πως η θάλασσα δεν μπορεί να μολυνθεί ανεπανόρθωτα από την παρουσία τους!


Ας τους σεβαστούμε λοιπόν.

Διαλέγουμε μια παραλία όσο πιο ερημική γίνεται ή πηγαίνουμε σε μια άκρη, σε ένα σημείο που δε θα ενοχληθεί κάποιος από τους λουόμενους που υπάρχουν ή θα έρθουν μετά. Έχουμε απαραίτητα το σκύλο μας στο λουρί προσέχοντας να μην ενοχλεί και μαζεύουμε τις τυχόν ακαθαρσίες (όπως θα κάναμε και στο δρόμο).

Έχουμε λοιπόν κάνει τα πρέποντα και απαραίτητα σύμφωνα με το νόμο και την κοινή λογική.Αν κάποιος, παρόλα ταύτα παραπονεθεί, του εξηγούμε ευγενικά πώς έχει η κατάσταση (σύμφωνα με το νόμο) και, αν επιμένει, τον αγνοούμε ή καλούμε την αστυνομία για παρενόχληση. Θα πρέπει να μάθουμε να σεβόμαστε την ύπαρξη του διπλανού μας και να φερόμαστε ανάλογα, με κατανόηση και λογική.Να αντιλαμβανόμαστε τη θέση στην οποία βρίσκεται ο συνάνθρωπός μας και να μην προβαίνουμε σε υπερβολικές αντιδράσεις που φουντώνουν τα νεύρα μας (εκατέρωθεν).

TIPS

Ας μην ξεχνάμε ότι τα σκυλιά, όπως τα παιδιά, θέλουν φροντίδα στην παραλία.
Μπορούν να αφυδατωθούν, ή ακόμα να πάθουν και ηλίαση. Τα πιο ευαίσθητα κινδυνεύουν και από εγκαύματα στις πατούσες αφού το καυτό έδαφος τα επηρεάζει και αυτά. Το άφθονο νερό είναι λοιπόν απαραίτητο αξεσουάρ για την παραλία, μια ωραία σκιά κάτω από την ομπρέλα και... για τους fashionists... ειδικά πατουσάκια για στυλάτες εμφανίσεις στην αμμουδιά.
Επίσης ας μην ξεχνάμε ότι τα σκυλιά δεν κάνουν την ανάγκη τους ΠΟΤΕ μέσα στη θάλασσα, σε αντίθεση βέβαια με τους ανθρώπους.

Καλές βουτιές σε όλους μας... δίποδους και τετράποδους, χωρίς νεύρα, με χαρά και πολλή δροσιά...!

http://www.kynagon.gr